Oamenii Politehnicii

Personalități marcante din istoria clubului nostru.

Gheorghe Gunesch

S-a născut în anul 1922, la Mediaş şi a evoluat în echipa naţională de handbal în 11 a României. A mai practicat gimnastica şi atletismul, cu câteva performanţe notabile în momentul respectiv, săritura în înălţime sau la aruncarea suliţei.

În 1948, a venit la Timişoara şi a format primele echipe de handbal ale oraşului, atât la masculin cât şi la feminin. Pe lângă Politehnica Timişoara a fost şi jucătorul formaţiei Tehnometal Timişoara, la final de carieră.

Constantin Lache

S-a născut în 1923, în judeţul Brăila, dar o bună parte a carierei de jucător şi antrenor a trăit-o la Timişoara. A condus spre titlul de campioană echipa Ştiinţa Timişoara din anul 1956. A fost unul din iniţiatorii handbalului în 7; a avut, de asemenea, iniţiativa construirii Sălii de sport nr. 2, unde s-au jucat primele meciuri în sală, la Timişoara.

Ca antrenor, a condus şi destinele echipei feminine Universitatea Timişoara, cu care a cucerit titlul de campioană naţională de 8 ori în intervalul 1968-1978!

Ioan Moser

S-a născut în 1937, la Timişoara, unde a practicat polo pe apă, volei şi abia apoi handbal, la echipele Constructorul şi la Ştiinţa Timişoara.

După ce s-a transferat la Dinamo Bucureşti, a devenit campion mondial cu echipa reprezentativă a României în anii 1961 şi 1964. La campionatul mondial din 1964 a fost unul din cei trei golgheteri ai turneului, fiind apoi ales „Handbalistul lumii”. În 1970, cu ocazia campionatul mondial, Poşta Franceză a emis un timbru cu portretul lui Moser.

Hansi Schmidt

S-a născut în anul 1942, în localitatea timişeană Teremia Mare. În primii ani ai carierei de performanţă a îmbrăcat şi tricoul Politehnicii Timişoara. A fost campion al României, la juniori, cu formaţia timişoreană. La vârsta de 21 de ani, a rămas în Republica Federală Germană, după un turneu al reprezentativei de tineret a României.

În anii 60 şi 70 ai secolului trecut, a contribuit decisiv la succesele echipei Gummersbach (7 titluri de campion al Germaniei şi 4 Cupe ale campionilor Europeni); în decursul deceniului de supremaţie din anii 70 a lipsit doar de la trei jocuri interne ale echipei sale de club.

Constantin Jude

S-a născut în anul 1934, la Timişoara, unde a şi urmat toate nivelurile de învăţământ. A avut cea mai lungă perioadă de activitate la Politehnica Timişoara, în perioadele 1953-1989 şi apoi 1995-1997. A fost campion al României, în 1956, ca jucător şi câştigător al Cupei României, în 1986, ca antrenor. Tot datorită lui a fost clădită şi frumoasa echipă campioană din 1991.

A atras şi a pregătit la formaţia de pe Bega câţiva jucători importanţi pentru întregul handbal românesc: Roland Gunesch, Alexandru Folker, Alexandru Buligan. Pentru activitatea lui, Constantin Jude a fost recompensat de Federaţia Română de Handbal cu titlul de antrenor emerit.

Din 2006, Sala Olimpia, unde a activat atâţia ani, îi poartă numele.

Roland Gunesch

S-a născut în 1944, în comuna Daia (judeţul Mureş). A evoluat în tricoul Politehnicii Timişoara vreme de 19 ani! A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, cu care a avut performanţe remarcabile: două titluri mondiale în anii 1970 şi 1974, argint olimpic la Jocurile de la Montreal 1976 și bronz olimpic la Jocurile de la München 1972.

Pe lângă toate victoriile şi titlurile, rămâne în primul rând atitudinea lui Roland Gunesch faţă de handbal, faţă de Poli, atitudinea unui adevărat sportiv de mare calibru.

Alexandru Folker

S-a născut în 1956, la Orşova. A fost adus la Timişoara ca junior, de antrenorul Constantin Popa. A fost campion naţional la juniori, cu echipa timişoreană şi apoi campion mondial universitar în tricoul României. La nivel de seniori, a câştigat Cupa României, cu Politehnica Timişoara, în anul 1986 şi trei medalii olimpice: argint în 1976, bronz în 1980 şi din nou bronz în 1984.

În finalul anului 1987, după 12 ani în tricoul violet, s-a transferat la echipa Universităţii din Lille (Franţa), unde a îndeplinit funcţia de antrenor-jucător. În prezent, este implicat în activitatea echipei germane de primă ligă, Melsungen.

Alexandru Buligan

S-a născut la Drobeta Turnu Severin, în anul 1960. A debutat în poarta Politehnicii timişoara, când avea doar 17 ani – o vârstă foarte fragedă pentru un portar de handbal! A avut un parcurs crescător, cu prezenţe în tricourile formaţiilor fruntaşe din handbalul nostru, dar şi în cel spaniol.

La Portland San Antonio, şi-a încheiat cariera de jucător, dar a continuat să fie în lumea handbalului de înalt nivel, ca antrenor. A făcut parte din colectivul tehnic atât la echipa din Pamplona cât şi la echipa naţională a Spaniei, cu care a devenit campion mondial în anul 2005.

Cu echipa naţională a României a cu cerit medaliile de bronz la Olimpiada de la Los Angeles 1984 şi la Mondialul din Cehoslovacia 1990, când a fost desemnat şi portarul cel mai bun al competiţiei.

Otto Heel

Născut în 1944, a jucat în prima divizie la CSM Reşiţa, absolvind Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Marea majoritate a carierei petrecând-o la Piatra Neamţ, antrenând echipele de juniori ale clubului sportiv şcolar.

A fost antrenorul principal al echipei ce devenea campioană a româniei în anul 1991. Perioada „timişoreană” s-a consumat în trei părţi: 1990-92, sub culorile Politehnicii, 1992-94 când echipa a retrogradat în Divizia B, la Universitatea Timişoara, precum şi în ediţia 2010 –2011 (parţial).

Alexandru Dedu

Câștigător al Campionatului României cu Politehnica în 1991, Alexandru Dedu este actualul Președinte al Federației Române de Handbal.

Abonează-te la newsletterul nostru pentru ultimele știri despre SCM Politehnica

SCM Politehnica Timișoara

Campionii României - 1991
Câștigătorii Cupei României - 1986
Campionii României la Handbal în 11 - 1956

© 2017 SCM Politehnica Timișoara | Design Doru Costică
Hosting asigurat gratuit de Presslabs

POLI în Social Media

Pin It on Pinterest